Over ons

Lees hier meer over de organisatie, de doelstellingen én de voordelen van de nummer één brancheorganisatie van Nederland.

Wat is DCRO

DCRO is ontstaan vanuit de behoefte naar uitbreiding van mogelijkheden voor de professionele inzet van drones in het Nederlandse luchtruim. Door de komst van de Europese wetgeving werd de conclusie getrokken dat er behoefte was aan vertegenwoordiging vanuit de branche. Een effectieve vertegenwoordiging die met gezag spreekt, acteert en faciliteert voor leden.

Belangrijk uitgangspunt: Een (h)erkenning van de professionaliteit van de sector is in het voordeel van elk individueel lid.

Onze doelstellingen

 • Effectieve vertegenwoordiging bieden, van professionele Nederlandse drone operators richting (plaatselijke) politiek en PR;
 • Toonaangevende partij zijn in onze branche als kenniswerkers en woordvoerder;
 • Het bieden van professionalisering voor leden door middel van branche reputatie, branding en het DCRO-keurmerk;
 • Het bieden van collectieve voordelen voor leden zoals korting op verzekeringen.

Wat doen we als DCRO

Effectieve vertegenwoordiging van professionele Nederlandse drone operators 
Vertegenwoordiging van de branche richting overheid maar ook breder zoals ILT, DGLM, LVNL.

Partij voor onze doelgroepen (kenniscentrum, woordvoering)
Wij delen allereerst veiligheidsstatistieken met de overheid zodat er beleid gevoerd gaat worden op basis van feiten ipv meningen. Daarnaast helpen wij de overheid in werkgroepen met onze specifieke kennis uit de markt en dat is zowel technisch (apparatuur) en de markt waar de drones worden ingezet. Daarnaast ook met kennis van het praktisch inzetten van drones, wat is wel praktisch uitvoerbaar en wat niet.

Mede door onze samenwerkingen met de overheid is DCRO dé brancheorganisatie van Nederland
Momenteel zijn wij in verschillende werkgroepen met de overheid actief om zo de toekomstige implementatie van de EASA regelgeving realistisch en uitvoerbaar te maken.

Voordelen voor opdrachtgevers van leden
Leden van DCRO onderschrijven een aantal ethische regels. Vanuit het bestuur wordt er op gelet dat er geen leden zijn die zich niet aan de regels houden. Zo weten de opdrachtgevers dat ze met een betrouwbare en veilige partij werken.

BESTUUR

Wij stellen ons graag aan u voor.

 

Pieter Franken
Functie DCRO: Voorzitter
Directeur: Skeye


Als medeoprichter van DCRO heb ik mij altijd sterk willen maken voor realistische regelgeving die gestoeld is op feiten en de praktijk. Vanaf het prille begin hebben wij de veiligheidsstatistieken verzameld uit de sector op basis waarvan in 2016 de afstandsregels tot wegen zijn verkleind.

Nu de regels Europees breed worden vastgesteld is het niet meer mogelijk dat alle individuele operators (1.3 miljoen!) met EASA hier overleg over hebben. Daarom is het van belang om ons als operators te verenigen en een eenduidige stem hebben richting EASA.
Naast voorzitter van DCRO ben ik actief als directeur QHSE bij drone operator Skeye. Dit bedrijf, in het bezit van een LUC, biedt wereldwijd inspecties,3D en emissie metingen aan voor bijvoorbeeld grote olie en gas bedrijven zowel on als offshore.

Gerard Metz
Functie DCRO: Secretaris
Bedrijfsleider Dedicated drones


Dedicated Drones is op een breed terrein actief als operator. Als collectief van verschillende bedrijven in de drone sector gebruiken wij onze expertise om klanten zo goed als mogelijk te bedienen. Onze gemeenschappelijke kennis loopt van het uitvoeren van gecompliceerde vluchtuitvoeringen (inspectie, mapping, fotografie, video) tot aan het begeleiden van klanten op het gebied van wet- en regelgeving.

Wij zijn al lid van DCRO sinds de oprichting. Veiligheid staat hoog op onze lijst van prioriteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat een professionele drone branche belang heeft bij een goede vertegenwoordiging richting de markt en de overheid. Als jonge bedrijfstak zijn er vele barrières te slechten en wij denken dat DCRO daar een absolute meerwaarde heeft.

Duco Boer
Functie DCRO: Penningmeester
CIO: Falcker 


De DCRO behartigt de belangen van drone operators en is spreekbuis namens de branche naar de wetgevers en toezichthouders van vergunningen. Er is nog veel te winnen in deze jonge maar zwaar gereguleerde branche en dat kan alleen met effectieve communicatie bereikt worden. Ik lever graag een bijdrage, niet alleen in lidmaatschap, maar ook in mijn kennis over financiën en procesautomatisering.  

Remco Kootstra
Functie DCRO: Marketing
Bedrijfsleider: Eyefly BV


Remco is sinds 2013 actief in de markt en inmiddels gegroeid tot expert in de wereld van ‘Drone Mapping’.

Als ondernemer ben je nooit ‘uitgeleerd’ en ik kijk uit naar de toekomst en de vele mooie initiatieven die er nog gaan komen! DCRO is hier een van.

 

COMMISSIES

Wet- en regelgeving

 • Bob van der Meij 
 • Koen Gordijn
 • Guido Benschop
 • Gerard Metz
 • Pieter Franken

Inhoudelijke zaken (o.a. keurmerk)

 • Rutger van Soelen
 • Martijn Arkesteijn
 • Tsjerk Kooistra

 

PR en marketing

 • Remco Kootstra
 • Arnout de Jong

Tijdelijke groep ledenwerving

 • Ivanka Kösters
 • Arnout  de Jong
 • Gerard Metz

Lid worden bij DCRO

Een lidmaatschap bedraagt per jaar € 500 en is uitsluitend bestemd voor drone operators in het bezit van OA. Ben je ZZP'er of heb je een VOF? Dan is ontvang je 50% korting op het lidmaatschap.

Aanmelding Nieuw Lid DCRO via Website

Rechtsvorm

Waarom lid worden?

 • Deel unieke kennis, 4 x per jaar een inloopspreekuur regelgeving met experts op het gebied van de nieuwe Europese regelgeving
 • Wees als eerste op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving
 • Profiteer van tips en kennis vanuit het werkveld
 • Connect met professionals in jouw branche
 • Maak gebruik van collectieve voordelen, zoals korting op verzekeringen
 • Samen werken aan een veilige en vruchtbare commerciële onbemande luchtvaartindustrie