Hoe zijn jullie in de branche terecht gekomen?

We zijn in 2017 begonnen met het visueel inspecteren van opslagtanks in de Rotterdamse haven m.b.v. drones. In de eerste instantie door drone bedrijven in te huren, later hebben we besloten om zelf een drone operator te worden.

Waarom zijn jullie / ben jij  lid geworden van DCRO?

Om twee redenen:

  1. DCRO treedt op als gesprekspartner bij IL&T, DGLM en LVNL om te zorgen dat de belangen van de commerciele drone operators bij de implementatie en het toezicht op wet- & regelgeving aansluiten.
  2. Falcker werkt regelmatig samen met andere drone operators voor gespecialiseerde operaties en als flexibele schil voor reguliere operaties.

Hoe zie jij de toekomst van het gebruik van drones?

Het is mijn verwachting dat we binnen een jaar of 2, 90% van de VLOS operaties naar BVLOS zullen migreren. Deels onsite, deels remotely operated. En dat alleen de gespecialiseerde operaties zoals Confined Spaces of Gas emissie detectie nog op de huidige on site VLOS zal worden uitgevoerd. Dit biedt naast de periodieke inspecties ook een scala aan nieuwe use cases waarbij de vliegflexibiliteit of frequentie van belang zijn. Denk dan aan operator rondes, security / surveillance of calamiteiten. Ook hebben we geleerd in de afgelopen 6 jaar dat de weersomstandigheden erg verstorend kunnen werken voor de supply chain, waarbij we vooraf mensen en materieel moeten inplannen op een locatie en dan 24 uur vooraf moeten aanmelden bij GoDrone waarbij we dan maar moeten afwachten of LVNL en het weer mee willen werken. Zowel de aangekondigde aanpassingen in de CTR / RT procedures als de toepassing van BVLOS helpen ons veel efficienter te worden. Dit is noodzakelijk om ook op de langere termijn de kosten / baten beter in verhouding te krijgen.

Wat zijn jullie verwachtingen van het lidmaatschap van DCRO?

Het is onze verwachting dat DCRO zich zal blijven inspannen om in gesprek met de betrokken autoriteiten, IlenT, DGLM, LVNL en de haven autoriteiten de belangen van de commerciele drone operators te blijven vertegenwoordigen. Het delen van ervaringen, statistieken en het conformeren aan gedragscodes die de professionaliteit van de deelnemende partijen voorstaat hoort daarbij

Word lid van DCRO

Interesse om lid te worden van de DCRO en een bijdrage te leveren aan de professionele ontwikkeling in dit vakgebied? Samen met een netwerk van gecertificeerde professionals werken we aan veilige onbemande luchtvaart. Ben je benieuwd welke voordelen DCRO jou en jouw bedrijf kan bieden? Mail naar info@dcro.nl