Hoe ben je met drones in aanraking gekomen?

In 2016 kwam ik op een locatie waar een collega landmeter aan het experimenteren was met een drone. De terreinomstandigheden waren daar zo complex dat traditionele meetmethoden veel tijd zouden kosten. Met behulp van een drone namen we hoge resolutie foto’s, waarna een programma de miljoenen pixels omrekende, resulterend in een nauwkeurig 3D- beeld van de werkelijkheid. Toen hij opperde dat dit ook voor ons interessant kon zijn, kocht ik niet veel later mijn eigen drone. Na veel experimenteren met en zonder drone kwamen de eerste 3D-modellen uit de computer. Na enkele maanden uitproberen slaagden we erin om vluchten zo uit te voeren met voldoende referentiepunten om nauwkeuriger te zijn dan traditionele meetmethoden. We moesten echter wel rekening houden met factoren zoals, licht, begroeiing en wateroppervlak die de nauwkeurigheid beïnvloeden.

“Met behulp van een drone namen we hoge resolutie foto’s, waarna een programma de miljoenen pixels omrekende, resulterend in een nauwkeurig 3D- beeld van de werkelijkheid.”

Waarom zijn jullie / ben jij  lid geworden van DCRO?

Via een uitnodiging in april 2021 zijn we lid geworden van DCRO, nog voordat het Nederlandse ROC werd omgezet naar Europese regelgeving. Omdat er veel onduidelijkheid was over hoe dit zich zou ontwikkelen en omdat er in 2021 niet veel leden waren met een ROC, betekende dit ook dat je nauwelijks of geen spreekrecht had om je belangen te uiten. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 250 specifiek geregistreerde houders die een organisatie zoals DCRO nodig hebben om hun belangen te behartigen. Dit is met name relevant voor zaken als vliegen binnen een CTR van Rotterdam, het verkrijgen van helderheid over vliegen binnen NATURA2000-gebieden of het kunnen vliegen met een zwaardere drone boven bebouwd gebied. Zonder inzet zouden deze belangen verloren gaan.  

Hoe zie jij de toekomst van het gebruik van drones?

Positief, gekeken binnen het gebruikelijke kader kunnen drones steeds meer taken uitvoeren, worden ze veiliger, kunnen ze langer vliegen en worden ze steeds geavanceerder dankzij technologische ontwikkelingen. Het groeiende draagvlak voor drones draagt bij aan een grotere acceptatie ervan.

Wat zijn jullie verwachtingen van het lidmaatschap van DCRO?

De toenemende drukte in het luchtruim door droneservices die pakketten, hulpgoederen en mensen kunnen vervoeren, evenals het idee om meer laagvlieggebieden in Nederland aan te wijzen, zullen ervoor zorgen dat DCRO zijn stem moet blijven laten horen. Het doel is ervoor te zorgen dat dronegebruikers, zowel professionele als ook de open categorie, niet te veel beperkt worden in hun vluchtuitvoeringen. Hoe meer bedrijven zich aansluiten, hoe groter de kans dat we binnen dit mooie vakgebied onze vluchten kunnen blijven uitvoeren.

 

Landmeetkunde De Winter
Vijverstraat 8
4421AX, Kapelle

http://www.bvldewinter.nl/

Categorie

  • 3D modellering
  • Metingen en uitzetwerk
  • Lucht-fotogrametrie
  • 3D mapping of fotografie
  • 2A vliegen over en boven aaneengesloten bebouwing
  • 3A vliegen over en boven spoorwegen

Word lid van DCRO

Interesse om lid te worden van de DCRO en een bijdrage te leveren aan de professionele ontwikkeling in dit vakgebied? Samen met een netwerk van gecertificeerde professionals werken we aan veilige onbemande luchtvaart. Ben je benieuwd welke voordelen DCRO jou en jouw bedrijf kan bieden? Mail naar info@dcro.nl